mandag den 4. maj 2020

herinde på bloggen

I dag bliver det et af de lidt tungere indlæg. Jeg håber, ikke, I synes, det er alt for kedeligt, men vi har så meget om rejser herinde på bloggen, at det nærmest ikke ville være hul i hovedet at komme med denne serviceoplysning. Det handler selvfølgelig om det nye, blå sygesikringsbevis. Hvis du ikke allerede har anskaffet dig et, er det måske må tide at gøre det. Fra d. 1. august kan du nemlig ikke længere bruge det gule sundhedskort som rejseforsikring, som man kan på nuværende tidspunkt. I stedet skal du benytte det blå EU-sygesikringskort eller en privat rejseforsikring.

Der er lige nu 2-3 ugers ventetid på kortet, så hvis du har bestilt ferie efter d. 1. august, vil det være en god idé at bestille det snarest – især fordi der lige om lidt sikkert er mange andre, der får samme idé.
Hvornår dækker det blå sygesikringskort?
EU-sygesikringen dækker ved midlertidige ophold op til 1 år i alle EU-lande samt i Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz. Det gælder fx, når du:
–       Skal være på ferie
–       Skal i praktik eller skal være au-pair
–       Skal studere eller følge en faglig uddannelse
–       Skal arbejde i udlandet. (kræver en afgørelse fra Udbetaling Danmark om, at du er omfattet af dansk social sikring, før du kan få det blå EU-sygesikringskort) kortet dækker også nødvendig behandling, hvis du fx har en kronisk sygdom, og selvom du ved, du kan få behov for behandling.
Hvornår dækker det blå sygesikringskort ikke?
EU-kortet kan ikke bruges ved ophold uden for de nævnte lande, så hvis du rejser i disse lande, bør du overveje at tegne en privat rejseforsikring, der dækker ved sygdom.
EU-kortet dækker ligeledes heller ikke planlagt behandling, hvis denne er den eneste grund til rejsen. Behandling, der kan vente, til man er hjemme i Danmark, er heller ikke dækket.
Hvem og hvordan?
Alle med et CPR-nummer, som er statsborgere i EU-lande samt Norge, Island, Lichtenstein og Schweiz. Man kan også bastille et til sine børn, hvis de har adresse hos én. Kortet bestilles digitalt på www.borger.dk, og man kan få hjælp til det på både Borgerservice og biblioteket.
Forskelle og egenbetaling
Forskellen på det gule og det blå sygesikringskort er primært, at det blå kort kun dækker sådan, som man er dækket i det EU-land, man kommer til skade eller er blevet syg i.
Det kan betyde en del egenbetaling i nogle lande. I flere lande kræver det også henvisning fra en læge, hvis man skal behandles til den lavest mulige pris på sygehuset. I visse lande er der endda også en ekstra egenbetaling, hvis hospitalsbehandlingen er meget omfattende.
Hvis man får hjælp på et privathospital, er denne udelukkende dækket i det omfang, et privathospital har indgået en aftale med den offentlige sygeforsikring i opholdslandet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar